Pages

2010. augusztus 29., vasárnap

Gyerekhatárok

"Az ember jelleme egyben a sorsa is. A jellem nagymértékben meghatározza , hogy ki hogyan boldogul az életben. Hogy képes lesz-e szeretni másokat és jól végzi-e a munkáját, az attól függ, hoyg milyen képességeknek van birtokában. Napjaink társadalma számos mentséget és kibúvót kínál az emberek viselkedésére, s ennek következtében sokan nem értik, miért nem működik az életük. Problémáink többsége saját jellemünk hiányosságaiból fakad. Aki belül erős, az még a nehéz körülményeket is le tudja küzdeni, míg a jellembeli gyengeségek gyakran kudarchoz vagy csalódáshoz vezetnek. Ha például nem fejlődött ki bennünk a megértés és megbocsátás képessége, könnyen elveszíthetünk egy olyan kapcsolatot, amelyben ezekre a tulajdonságokra lenne szükség. Vagy ha nehéz időszakon megyünk keresztül és türelemre vagy vágyaink késleltetésére lenne szükség, de képtelenek vagyunk erre ugyancsak kudarcot fogunk vallani. Bátran állíthatjuk tehát, hogy életünk minőségét nagymértékben meghatározza a jellemünk....

Ha a jellemen múlik, hogy kire milyen jvő vár, akkor - a gyereknevelés elsődleges céljaként - olyan jellemvonások kialakítására kell bátorítanunk gyermekünket, amelyek segítségével biztonságosan, eredményesen és boldogan élheti majd az életét. "

" Legtöbben nem gondolkodunk a jövőn. A jelen feladataira koncentrálunk, mindig az éppen aktuális problémákkal igyekszünk megbírkózni... pedig fél szemünket a gyerek jövőjén kellene tartani, hiszen a nevelés egyik legfőbb célja, hogy érett felnőtté váljon."

Dr. Henry Cloud és Dr. John Towsend : Gyermekhatárok

Számomra hasznos volt, ajánlom minden szülőnek.

Nincsenek megjegyzések: