Pages

2011. február 21., hétfő

10 hazugság...


Grady, J. Lee:10 hazugság, amit az Egyház mond a nőknek kissé hatásvadász című könyvét olvastam a közelmúltban. Érdekes könyv. Az is érdekes, hogy egy férfi írta. Számomra örömteli, hogy a magyar gyülekezetek többségében talán azért mégse olyan sötét és reménytelen a helyzet, hogy a nők elhívását, szolgálatát, életét ellehetetlenítenék. Persze nem mondom, hogy nem kell tabukat döntögetni egy-egy területen...Sajnálatos viszont, nagy valószínűséggel épp azokhoz nem jutnak majd el ezek a gondolatok, akik ezen hazugságok árnyékában élnek.
Jó volt olvasni mekkora áttörést hozott a koreai ébredésben, amikor Cho pásztor a szolgálatba bevonta a nőket is. Vicces volt Luther, Kálvin vagy az egyházatyák "kissé" férfisoviniszta gondolatait olvasgatni. Meglepő volt megtudni, hogy az első feminiszták keresztények voltak. És felszabadító felismerni, hogy az, hogy a férfi uralkodik a nőn - a bűneset következményként bejött átok volt. Egy átok, amit Jézus megtört a kereszten. Így keresztényként, nőként vagy férfiként - nem kell már ezek alatt az átkok alatt élnünk. Nem kell leuralnunk a másikat. Lehetünk egymás segítő társai.
Az olvasottak mellett számomra mégis áldás az, hogy egy férfi oldalán, az ő védelme és tekintélye alatt élhetek. Nem az uralma, az akarata, kisszerű elgondolásai, de szeretete és gondviselése alatt. Mert Isten így tett bennünket teljessé. Nőként és férfiként.

Nincsenek megjegyzések: