Pages

2014. február 1., szombat

Harcok nélkül nem lehetne?

Józsuét olvasom - meg Dávid életét a Sámuelből. Józsuénak nem mindennapi élet jutott. Mózes utódja. Honfoglalás. Csodás átkelés a Jordánon. Jerikó. Aj... Sokan egyetlen ilyen kalanddal beérnék egy életre. Ő meg átvészel reggel egy hatalmas ütközetet, délután meg másik két királyra és népre támad. Nem mintha ez lenne a passziója, de Isten ezt a feladatot szánja neki. A Mindenható az, aki utasítja a győztes ütközet után, hogy akkor most "hajrá, a következő, majd az azt követő". Józsué meg teszi, amit tennie kell.
De a Dávid sorsa se volt mentes a nehézségektől. Felkenetés után évtizedes üldöztetés, bújkálás, menekülés. Újabb menekülés. Ellene fordult a feleség, fiú, a... Harcok is akadtak. Saul idején, meg azután is. Izrael legnagyobb királya - s még a halálos ágyán is a trónutódlással zajgatják.
Győzelmes élet.
 Ki ne vágyna erre?
 Megvallod, "oszt" a tiéd. Hát nem?!
Jó lenne. Az ember annyira tudná szeretni, hogy oké, felkészül egy Jerikóra, engedelmes, legyőzi a majrét: egy nap, két nap... hét nap, csoda meg miegymás. Aztán egy életen át lehetne mesélni a jerikói élményeket. Úgy látom azonban, szembe kell nézni a ténnyel, hogy a csatákat újabb csaták követik. Ez alaphelyzet. Állapot. Enélkül nincs Ígéret földje, nincs "királyság".
Valamilyen szinten így él minden ember. Megvannak a harcai. Harcol valakiért/miért vagy valaki/mi ellen.
S ha már harcok, akkor remélem, hogy talán egy részük az Úr harcai lesznek.



2 megjegyzés:

boglarka írta...

Már nagyon hiányzott!

varga zoltan írta...


élemiszerben kérünk segitséget 3 an 70 ezer ft ból élünk abból 9000 ft gyogyszerköltség KÉREM SEGITSENEK VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15 ) BETEGSÉGEKRÖL KÜLDÖM IGAZOLASOKAT)APIDRA INZULINRA LENNE SZÜKSÉGEM 8700 FT NEM TUDOM KIVALTANI vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 0000 0000 2576 6862 segitséget!majusban megmütöttek herezacskot lágyrészt péniszt,,, juliusban annak helyén kialakult egy sipoly szeptembertöl a sipolyboll log egy kb 20 cm elhalt szövet ,,, dolgozni emelni hajolni nem igazan tudok ez miatt//ezek allitolag a magas cukor betegség miatt alakult ki//feleségem közmunkan dolgozik37ezer ft fizetés//nekem ha dolgozok 41ezer ft a fizetés két tartozast von végrahajto 70 5189043