Pages

2010. március 2., kedd

Belül a kilincs


Nehézségek között evickélve, változást, szabdulást remélve vagy épp mások sorsáért aggódva sokszor kétségbeesetten keressük a segítséget, a megoldást. "Csak jönne egy ember! Csak megtenné helyettem! Csak megtehetném helyette..."

Pár napja futtában hallottam a mondatot, ami azóta visszhangzik bennem: "belül a kilincs".
Tetszik, mert töményen összegzi a szabad akarat, a személyes felelősség, ugyanakkor a személyes lehetőség kérdését. Más nem dönthet helyetted. Isten sem fog dönteni helyetted! Te sem dönthetsz mások helyett. Belül a kilincs!

Filó dédim Bibliájában volt egy kis kép: a kopogtató Jézus. Jézus egy ajtó előtt áll és zörget. Szeretettel, szelíden, méltóságteljesen. Dédi mesélt először nekem Jézusról - bár a zörgetést meg az ajtós dolgot akkor még nem nagyon értettem.(Mondta is a mama sokszor neki: "Ugyanmárnagymamahagyjaaztagyereketnebeszéljennekiezekről" :) )
Megérteni még ma is nehéz, hogy ha Ő a világegyetem ura, akkor hogy képes állni, várni, zörgetni egy teretmény "ajtaján"... miért nem ront "ajtóstól" a házba, ha tudja, hogy belül nincs más csak a káosz... De ez van, ez a dolgok rendje, s ő tiszteletben tartja: belül a kilincs.

Belül a kilics. Nem csak a jó, de a rossz se léphet életedbe anélkül, hogy előtte ajtót ne nyitnál. És ez megnyugtató. Bármit is sugalljon, mondjon vagy üvöltsön, ha lerendeztél dolgokat, s tudod, hogy nincs jogos köze hozzád, biztos lehetsz benne, hogy kívül kell maradnia!
Mert belül a kilincs.

3 megjegyzés:

kamillatea írta...

angliában mutatták ezt a képet, azóta a kedvencem... mindent elmond. életed ócska, gazzal benőtt ajtaja előtt vár valaki. kopogtat, csendesen. nem dörömböl, kopogtat és vár. lámpással a kezében arra vár, hogy fényt vihessen sötét, rendezetlen, áporodott szagú szobácskádba. de a kilincs belül van, csak bentről tud nyílni az az ajtó. á, csodás ez a kép!!!

Révész írta...

:)

Unknown írta...

Nagyon jó az írás,és a kép! Köszönöm!