Pages

2009. november 11., szerda

A szegénységről

Egy segélyszervezet vezetője mondta:
"A szegénység nem egy fizikai állapot, hanem gondolkodás."

Erről beszélgettünk egyik este pár lelkészházaspárral. A szegénység a gondolkodáson, a dolgokhoz való hozzáálláson múlik. Egy fiú, akinek az apja, a nagyapja,egész környezete munkanélküli volt, valószínűleg már 10-12 évesen tudatalatt azt fogja gondolni, hogy neki se lesz munkája. Míg egy ellentétes háttérből érkező akkor se adja fel az álláskeresést, ha száz helyről elutasították már.

Érdekes felmérést végeztek amerikában a már visszavonult rögbi-játékosok között. Azon a játékosok, akik visszavonulásukkor minimum 1.000.000 dollár jövedelemmel rendelkeztek , 80%-a hét év után csődbe ment.
Miért? Mert legbelül, gondolkodásukban szegények voltak, s a vagyonnal se tudtak mit kezdeni.

Világstatisztika támasztja alá, hogy a lottónyertesek (akik elvittek egy főnyereményt) tíz éven belül szinte kivétel nélkül szegényebbek lesznek, mint a nyeremény előtt voltak.

" Mert... akinek van, adatik, és bõvelkedni fog; attól pedig akinek nincs, még az is elvétetik, amije van. " (Mt.25:29.)


"... szegénységet vagy gazdagságot ne adj nékem, táplálj engem hozzám illő eledellel. Hogy megelégedvén, meg ne tagadjalak, és azt ne mondjam: Kicsoda az Úr? Se pedig megszegényedvén, ne lopjak, és gonoszul ne éljek az én Istenem nevével!" (Példa 30,7–9)

1 megjegyzés:

Revbal írta...

hallottam valahol: Ha most a világ összes vagyonát összegyüjtenék, és mindenkinek egynlően szétosztanák,(megvalósult kommunizmus) akkor is tíz év múlva visszaállna a kiinduló állapot... szóval akik szegények voltak, újra azok lennének, és ugyanígy a gazdagok, újra gazdagok lennének...