Pages

2009. október 9., péntek

Láss, ne csak nézz


...mert nézni annyi mindent nézünk, de mi az, amit mögötte látunk is?
Nézünk dolgokat, mert ezt nézetik velünk. De kinek az érdeke, hogy pl. a tv-n keresztül folyamatosan árassza ránk a szemetet, a felszínességet, az értéktelen maszlagot? Pár hete visszhangzik bennem egy megjegyzés: "Hogy lehet az, hogy míg a Tudományos Akadémia elnökét csak öt percet látom egy évben a tévében, addig a Győzikét ötezer percben!!!!?" Hát valóban erre van igény? Mert ha igen, akkor nagyon komoly a baj.
Tény, hogy időnként harmincegynéhány csatornából se talál értelmes néznivalót az ember. S ahogy jobban belegondolok, még a tudományosnak vélt csatornáinkon is sokszor nem megy más, mint áltudomány ( ld. városi legendák, Állítólag..). De legalább ez még nézhető.
S hogy miért is írok most erről? Mert épp tegnap olvastam az egyik lapban egy cikket a tévésztárokról és a teljesítményekről. Míg pár évtizede olyan emberek jelentek meg otthonaink képernyőin, mint Öveges professzor, a Kossuth-díjas fizika tanár vagy Ranschburg Jenő, Montágh Imre... sorolhatnám, addig ma már sztárrá válhat bárki azzal is, hogy összedob egy vacsorát.

Furcsa, hogy míg a tudomány, a technika soha nem látott módon fejlődik, s a "modern ember" abba a tévhitbe ringatja magát, hogy okosabb lett, messzebb jutott elődeinél, addig a valóságban milliók táplálkoznak napról napra valami olyannal, mire valószínűleg nem lennénk büszkék, ha kordokumentumként fennmaradna rólunk az utókornak.

S akkor még nem beszéltünk arról, hogy mivel "etetik" gyermekeinket.... persze, ha hagyjuk.

Nincsenek megjegyzések: