Pages

2009. június 29., hétfő

Játék



A játék izgalma, öröme semmihez se fogható.
Akár a nevetés. Kimos, feltölt, megőriz gyermeknek.
A nyaralás egyik áldása, hogy jut idő… a játékra is.
Játszik a gyerek, s a felnőtt.
Illés önfeledt játéka a „munka”. Egész nap szegel, fűrészel. Készített egy vele azonos méretű keresztet. Ádival egy kunyhót is csináltak. Kunyhójában asztal és lóca. Ott eszik, iszik, olvas. Éjszakánként a kutyák költöztek be hozzá albérletbe. Aztán fát vág, rőzsét hord a tűzre. Lelkesen vesz részt a nagyok sok dolgában.
Bálintnak a hegy maga a paradicsom. Nem is tudom, mennyi itt a kutya. Kedvence a Gárdony és kistestvére, az Agárd. Napjában többször áthozza őket a szomszéd tanyáról. Birkák, lovak, tehenek. Gátépítés a közeli patakban.
A nagyok lovagolnak. Ábrahámtól kapnak lovat, s irány a környező dombok. Ügetnek, vágtatnak. A srácok lombkunyhóba kezdtek az erdő alatt. S nemritkán két asztalnál is folyik a póker, a ligretto, Honfoglaló, keresztrejtvény, amőba vagy országváros.
S mi is játszunk. Éjszakáig folyik a vonatos dominó vagy a ligretto. Mert holnap sem kell kelni. Nincs halaszthatatlan feladat vagy kötelesség.
A férfiak hegyeket másznak. Órákon át. Esőben és napfényben. Mélységen és magason át.
Apa a Nivával terepezik. Tizenkét km hegyen-völgyön át a sáros hegyoldalakon le, s ugyanannyi vissza. Ma is kétszer.
Igaz, nem játékból, feladatból – de ahogy kiszáll a tanyán, arcán még ott a játék izgalma, s szemében a győztesek öröme.

Nincsenek megjegyzések: