Pages

2009. június 4., csütörtök

Az idő

Vannak dolgok, melyek valódiságát, értékét, motivációit csak az Idő mutatja meg igazán.
Az Idő, ami idővel baráttá válik. Ki kezdi ismerni őt, tudja, hogy egy-két évtized nem is akkora távlat... S tudja, hogy az igazi dolgok kicsit nagyobb távlatokban működnek igazán.

Ahogy az aratás se a vetés másnapján jön el - de múlnia kell óráknak,heteknek, évszakok, s időnként éveknek.
És vetni kell. Vetni, vetni, vetni. És öntözni. Imával,szeretettel,odafigyeléssel. Hittel és türelemmel. S néha a könnyeinkkel. Aztán ha jó volt a mag, s a talaj se volt köves,a gaz is le lett küzdve, s megvolt a mennyei rész, amit csak Isten adhat hozzá... szóval ha eljön az idő, eljön az aratás.
S ha nem rohantál el, nem adtad fel félúton, rájössz, hogy közben mást is teremtél. Türelmet, hűséget, alázatot... Gyümölcsöt, a Lélekét. És tanultál is ezt-azt. Mondjuk, hogy nem biztos, hogy te vagy a világegyetem közepe, s hogy nem biztos, hogy pótolhatatlan veszteség a világnak, ha... S hogy nem te vagy a fontos, nem a te igazságod, csak az Övé. Az Ő dicsősége.

De rájössz arra is, hogy - ha túl egódon, s saját emberi ambíciódon volt benned más is, valami igazi, Istentől való - akkor azt temethetik, eléje áshatnak árkot vagy emelhetnek fölé akár betonszarkofágot - eljön az idő s megtalálja a helyét, a helyet, hová a Teremtő szánta.
Addig? Addig kiég majd belőled sokféle salak, s elmarad mellőled a sok-sok sallang. Addig is zajlik a változás a mélyben, ha hagysz rá időt. Ha nem szerzel meg magadnak mindent bármiáron, itt és most, azonnal...

Vannak dolgok, miket csak az idő mutat meg.
S vannak dolgok, miket akkor értünk majd igazán, mikor megérkezünk oda, ahol már az Idő se létezik...

2 megjegyzés:

magdanya írta...

mennyiszer hallottam már: "majd az idő begyógyítja a sebeket!"
de szerintem ez nem igaz. inkább az, hogy a gyógyuláshoz idő kell!

Révész Szilvi írta...

A sebek esetében az idő szerintem inkább ártalmas. Minél tovább próbálunk meg megtanulni együtt élni velük, annál észrevétlenebbül és mélyebben hatnak ott is, ahol nem is gondolunk rá...
Az idő önmagától sose gyógyít, legfeljebb átminősít. Viszont igaz, hogy "megvan az ideje..."