Pages

2011. szeptember 2., péntek

Góliátokkal szemben

Az ifin mostanság egy sorozatot kezdtünk. "Ismerd meg Isten szívét - Legyél te is szíve szerint való!" - címmel. A tervek szerint ez többmindenből áll majd, egyelőre még ott tartunk, hogy Dávid életét tanulmányozzuk péntekenként.
Mai témánk a címben megnevezett volt Dávid és Góliát története alapján (1.Sám.17.).

Mindannyiónknak vannak góliátjaink - mint ahogy mindannyian arra vagyunk elhívva, hogy Isten szíve szerint való hősökként éljük a huszonegyedikszázadi ember hétköznapjait.

Góliátjaink személyre szabottak, de sok közös vonással rendelkeznek.
Góliátjaink előszeretettel diktálják nekünk az általuk felállított harci feltételeket. S ellőszeretettel mondják el a mindig lesújtó véleményüket rólunk és az esélyeinkről.
Kérdés: meghallgatjuk-e góliátjaink "mondókáját"? Elhisszük-e őket? S hogyan reagálunk rájuk? Saulként, "igen félve"?

Góliátjaink emberi léptékkel hatalmasabbak, alkalmasabbak, legyőzhetetlenek.
Kérdés: a mi léptékünk emberi, esetleg.... ?

Góliátjaink mellett környezetünkben lesznek majd "testvérek" is, akik szerint "vakmerő vagy, és rosszban töröd a fejed..."
Kérdés: hallgatsz rájuk? meg akarod győzni őket, s belemész értelmetlen vitákba - vagy bölcsen kitérsz a csapda elől, s nem pazarlod feleslegesen energiáidat.

Góliátjainkkal csak akkor tudunk szembe nézni, ha korábban voltak már "apróbb" győzelmeink - úgysmint oroszlán vagy medve.
Kérdés: képesek vagyunk-e hűségesek lenni a kicsin, a másén, a pusztában, ahol nem lát senki... vagy csak a fényes csataterekről ábrandozunk?
Másik kérdés: hol teremnek a hősök? A csatatéren, netán már korábban, mondjuk a pusztában?
Újabb kérdés: Milyen psuztában vagy mostanság? Mit tanulsz ott? Milyen hitet építesz?

Góliátjainkat sose karddal és páncélban fogjuk legyőzni!
Kérdés: kinek a bőrében indulsz a harcba? Nem akartál netán a közelmúltban góliátosodni vagy saulosodni? Mit kell levetkőznöd ahhoz, hogy önmagad lehess, s végre kézbe vedd a magad öt sima kövét?

Góliátjai mindenkinek vannak.
Az emberek harcolnak az álmaikért, a céljaikért,a szabadságért, az elfogadásért, a családért, a sikerért, a karrierért, a diplomáért, a gyerekért,a leendő társért. Vagy harcolnak valami ellen. Az előítélet ellen, a rasszizmus ellen, a környezetszennyezés ellen, politikai ellenfeleik vagy üzleti ellenlábasuk ellen, néha még a társuk, a szüleik, a családjuk ellen is, netán önmaguk, saját kísértéseik vagy korláatik ellen.
Dávid Isten ellensége ellen harcolt.
Dávid Isten harcát harcolta.
A harc kimenetele ezért nem volt kétséges!

Te kinek a harcát harcolod?

Nincsenek megjegyzések: