Pages

2009. december 2., szerda

Véres sztorik

Pár napja az utóbbi időben divatossá vált vámpíros könyvekről, filmekről beszélgetünk kolléganőmmel. Nekem is feltűnt, mekkora lelkesedéssel falják a vámpíros sorokat még az olvasás iránt koránt sem lelkesedő fiatalok is. Most blogbejegyzéssé formálta gondolatait, s mivel hasznosnak látom, hát idemásolom őket:

"amikor súlyom eléri az ötven kilót, rendre elmegyek vért adni. azt mondják, megmenthetem vele három ember életét. aki vért ad, életet ad. a vérben van az élet, ezt olvastam a bibliában is. főleg emiatt vagyok ledöbbenve, hogy a város tele van vámpíros könyvek, filmek hirdetésével. azért ez aggasztó, nem? mi lesz, ha rájönnek, hogy én önkéntes véradó vagyok? wááá!


a legjobban az dühít, hogy mézes-mázos-romantikus köntösbe öltöztetik a vámpíros sztorikat, és úgy „adják be” az információhiányban szenvedő népnek, mint valami kis ártatlan szirupos szösszenetet. érdemes azonban utána járni ennek az egésznek, és tudatosan nemet mondani az alkonyat, félhold, telehold, újhold és egyéb címeken futó vámpíros műveknek.


„a vámpírtörténetek alapját nagyon ősi tabuk, mágiák és rítusok képezik. (…) a vámpírok egyesek szerint hazajáró lelkek vagy bosszúálló kísértetek. (…) a világban létezik egy olyan mágiával teli gondolkodásforma, amelyben van helye az ártó szellemeknek, kísérteteknek. a vámpírábrázolásban a szereplő már úgy tűnik fel, mint egy szomorú és bánatos valaki, aki azt gondolja, vámpírnak lenni egy furcsa emberi megpróbáltatás.” – olvasom egy könyvajánló magazinban.


mivel a vérben van az élet, és a vér egy szent dolog, nincs min csodálkozni, hogy van, aki ezt meg akarja szentségteleníteni. jó tudni, hogy ez a „valaki” a sötét, ártó szellemvilághoz tartozik. mindaz tehát, aki vámpírok után kutat, szellemekkel társalog, a sátán sötét birodalmába kukkant be. és ez végzetes lehet. célszerű tehát eleve elkerülni az ezeket valamilyen szinten is tárgyaló filmeket, könyveket.


így ír a biblia a vérontásról:


1 mózes 9:4-6 "csak élő állatot vérével együtt nem ehettek. a ti véreteket, éltető véreteket is számon fogom kérni. számon kérem minden állattól és minden embertől. mindenkitől, még a testvértől is számon kérem az ember életét. aki embervért ont, annak ember ontsa ki a vérét, mivel isten saját képmására teremtette az embert."

zsoltárok 9:12 "mert számon kéri a kiontott vért, megemlékezik róluk"


3mózes 3:17 "semmi vért meg ne egyetek!"

3mózes 7:26 "és semmi vért se egyetek meg bármely lakhelyeteken: se madárnak, se baromnak vérét."

3mózes 17:12 "egy lélek se egyék vért közületek; a köztetek tartózkodó jövevény se egye meg a vért."

5mózes 12:23 "csakhogy abban állhatatos légy, hogy a vért meg ne egyed; mert a vér, az a lélek: azért a lelket a hússal együtt meg ne egyed!"

2 megjegyzés:

toma írta...

ne tudd meg, itt nálunk az irodalom a gyerekeknek, az előző éves szabadon választotható "kötelező" olvasmányból : "a kis vámpir", "az eltévedt kisértetek". "Az ifjú varázslótanonc"... csak néhány cim a magvas olvasmányokból. Magvasak, rossz magból... Ez a "belga" gyermekirodalom. Ebben az évben már jobbak...

Révész Szilvi írta...

gondolom,akkor ez a jövőnk :P - mármint a magyar gyermekirodalomban is előbb-utóbb "felfedezik" majd az olvasóvá nevelés egyetlen "lehetséges" útját...