Pages

2012. november 2., péntek

Páros gondolatok

A vasárnapi házaspáros után tegnap C.S.Lewisnál is belebotlottam a gondolatba, mekkora kalamajkát okoznak is az a szerelem körüli félreértések.

Vasárnap a házasság válságkorszakait végigtekintve az első évek nehézségei kapcsán beszéltünk arról, hogy az egyik legnagyobb csapda, ha nem vagyunk tisztában a ténnyel: a szerelemnek két szakasza van. Az első az az euforikus állapot, melyben az ember minden gondolata a másik körül forog, s ösztönösen képes a másik érdekeit a magáé elé helyezni. ( A tudorok szerint ez a fázis általában két évig tart egy kapcsolatban.) Hisz hogy is lenne képes az ember hatékonyan élni, dolgozni, egy családról gondoskodni...ha folyamatosan azon a hőfokon lángolna, mint a szerelem hajnalán. A második szakaszban, amikor az érzelmek  kiegyensúlyozottabbak egészen más dimenzióit éli át az ember az összetartozásnak. Viszont ebben az időszakban egyre fontosabbá válik, hogy tudatosan fordítson figyelmet a másikra, a kapcsolat ápolására... is.

C.S.Lewis a Csűr-Csavarban így ír erről:
"A csillapíthatatlan vágyak következtében fellépő izgalom olyan magatartást eredményezhet, amely könnyen összetéveszthető a felebaráti szeretettel. Használd ki a "szeretlek" szó kétértelműségét. ( tanácsolja Csűr-Csavar Ürömvölgyi öccsének) Hitesd el velük, hogy már szeretetben meg is oldották mindazokat a problémákat, amelyeket valójában szerelmük mámorában csak egyszerűen háttérbe szorítottak....
( a szerelem) különös szolgálatkészséget teremt. Ilyenkor mindegyik örül, ha valamit a másik kedvére tehet. Sőt azt is tudják, hogy bizonyos fokú felebaráti szeretetet az Ellenség ( azaz Isten) is megkíván tőlük, s ez a szeretet hasonló szolgálatkészségben nyilvánul meg. ... Az erotikus izgalmat összetévesztik a keresztény szeretettel, másrészt azt gondolják, hogy örökké fog tartani.... amikor az érzelmi források már nem, a szellemi erőforrások pedig még nem táplálják ( a kapcsolatot) eléggé, akkor a legörvendetesebb eredményekre számíthatunk."

Napjaink érzelem- és énközpontú világában, szellemi erőforrások és kellő érettség híján sajnos egyre kevesebb kapcsolat éli túl a korszakváltást. Pedig különleges kincseket tartogat ez a szerelem azoknak, akik fel akarják fedezni. Kár, hogy a könyvek, a filmek... erről olyan ritkán beszélnek.

Nincsenek megjegyzések: